Нови перспективи за репродуктивната медицина

Нови перспективи за репродуктивната медицина
A A+ A++ A

Американски учени доказаха съществуването на стволови яйцеклетки, способни да произвеждат зародишни клетки (или овоцити) при зряла жена, с което откриват нови перспективи за репродуктивната медицина, съобщава АФП.

От половин век се смята, че жените се раждат с определен запас от яйцеклетки, който не се обновява както сперматозоидите при мъжа. Този запас намалява с възрастта и накрая при менопаузата се изчерпва напълно.

Догмата бе разклатена за пръв път през 2004 г., когато американски учени от Масачузетската болница заявиха, че женските мишки запазват способността да произвеждат овоцити през зрелия си период. Ако тези резултати се потвърдят при хората, всички теории за стареенето на репродуктивната система на жената ще трябва да бъдат преразгледани, коментира главният автор на изследването Джонатан Тили.

В ново изследване, публикувано днес от британското научно списание „Нейчър Медсин“, екипът на Джонатан Тили потвърждава спорната си теория и дори отива по-далеч.

Първата цел на изследването бе да докаже, че наистина има стволови клетки, произвеждащи овоцити в яйчниците на жените през репродуктивния им период, и смятаме, че го доказахме много ясно, изтъква Тили.

Чрез нов способ неговият екип изолира зачатъчни стволови клетки в човешки яйчници и показва, че те са способни да произвеждат овоцити. След като изолирали стволовите клетки, учените ги маркирали със зелен флуоресцентен протеин – обичаен метод за проследяване при експеримент. След това те били инжектирани в тъканта на биопсиран човешки яйчник, която после била присадена под кожата на мишка. За две седмици присадката произвела овоцити, някои от които маркирани във флуоресцентно зелено – което доказвало, че те са произлезли от стволовите клетки, инжектирани в тъканта на яйчника. При други маркерът отсъствал, от което следва, че те са били налице в тъканта на яйчника преди инжектирането на стволовите клетки.

Ще са необходими допълнителни изследвания, за да се докаже жизнеспособността на тези овоцити и да се разбере механизмът, който дава възможност за развитието им, смятат учените. Според тях обаче резултатите са надежда за жените, чиято репродуктивна способност намалява, по-специално след болести, най-често след противораково лечение.

Откритието отваря пътя за разработването на напълно нови технологии за борба с безплодието при жените и вероятно може да забави настъпването на дефицита на яйцеклетки, смята Джонатан Тили.

Предишни изследвания показали, че 10% от жените са в риск от преждевременно остаряване на яйчниците. Това наистина е много тревожно в общество, където жените забременяват на все по-късна възраст. /БГНЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"