ЕНП разпространява резултатите на ГЕРБ и РБ

ЕНП разпространява резултатите на ГЕРБ и РБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Убедителната победа на ГЕРБ е обект на много кулоарни коментари в Брюксел. От Европейската народна партия вече на няколко пъти разпространяват данните от България, включително и за резултатите, постигнати от Реформаторския блок. Според обобщени данни на ЕНП от 17 страни, в които има екзитполове, партията води пред социалистите в 10, предаде БНР.

Партията на Ангела Меркел остава значително пред социалистите в Германия, но губи позиции, докато те печелят такива. Ясно е и че германците ще изпратят в следващия Европейски парламент и една нова партия, наречена "Алтернатива за Германия", която е против общата европейска валута.

Други много коментирани тук данни са за победата на крайнолявата гръцка партия СИРИЗА.

Резултатите от екзитполовете и в други страни като Австрия и Финландия показват, че прогнозите за пробив на радикални, евроскептични и популистки партии се потвърждават.

Все още не са оповестени официални данни за избирателната активност. Неофициалните обаче са, че тя ще е близка до последните избори за Европейски парламент през 2009 г. - около 43 на сто. И в Германия, и във Франция междинните данни показват по-висока активност от тогава. В Ирландия тя е над 50 процента, в Латвия - над 40 на сто.

Продължава и гласуването в поне три страни. Вероятно след края му ще има повече яснота.

#ЕНП #ГЕРБ #Реформаторския блок #Брюксел #Ангела Меркел #СИРИЗА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2019
Последно от Избори 2019

Всички новини от Избори 2019 »