Гърците пак недоволни, ще протестират

Гърците пак  недоволни, ще протестират
Синдикатите в Гърция организират днес нови протести и 3-часова национална стачка. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Синдикатите в Гърция организират днес, 29 февруари, нови протести и 3-часова национална стачка.

Парламентът на страната гласува късно снощи допълнителни рестриктивни мерки за намаляване на пенсии и заплати, част от пакета с реформи, които Гърция трябва да реализира в замяна на новия спасителен заем от 130 млрд. евро, договорен с ЕС, Европейската централна банка и МВФ, предаде БНР.

Мерките включват намаляване с 22% на минималната заплата за частния сектор и с 32% за работниците и служителите под 25-годишна възраст. Налагат се и ограничения върху колективните трудови договори и трудовия арбитраж.

„Тежестта на изискванията и кратките срокове за резултати са безразсъдни“, заяви в интервю за БНР Димитрис Даскалопулос, председател на гръцката Федерация на предприемачите.

Той призова ЕС да помогне на частния сектор в страната, който единствен може да изведе икономиката от рецесията:

„Частният бизнес в Гърция не е във фалит. Той е в добра форма въпреки двете тежки години криза и продължава да плаща цената заради проблемите в държавния сектор. Затова е важно да насочим усилия към повече ликвидност на банковата система, която да задвижи частното предприемачество. Тук не става въпрос само за Гърция, а за Европа и бъдещето й“.

Фактът, че гръцкият проблем се превърна в отровно лекарство за цялата еврозона и може би за световната икономика, разкрива слабостите на европейския експеримент и общата валута.

„Мисля, че сега, след като ЕС си наложи дисциплиниращи мерки за непослушни държави, той ще преосмисли нещата. В Брюксел знаят, че само икономиите и рязането на заплати не са рецепти за спасение“, посочи Даскалопулос.

„Надявам се Европа отново да се обедини, вместо да се осланя на национализма. В крайна сметка мисля, че ще видим засилване на правомощията на институциите като ЕЦБ и вероятно издаване на еврооблигации като единен гарант за дълговете. Така ще се решат двата основни проблема - съмненията, че можем да си плащаме държавните суверенни заеми, и опасенията на европейските граждани, че ще загубят социалните си придобивки, които Европа им обеща“, обясни той.

#спасителен заем #еврозоната #Европейския съюз #ЕС #рестриктивни мерки #национален протест #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници