Смъртни заплахи и липса на бюлетини на изборите в Източна Украйна

Смъртни заплахи и липса на бюлетини на изборите в Източна Украйна
Много от военните в Източна Украйна няма да могат да гласуват. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Украйна избира президент и евродепутати на 25 май, но в източната част на страната упражняването на глас среща сериозни пречки. Два часа след началото на изборния ден секциите за президентските избори в Донецк и Луганск са затворени, съобщава "Украинская правда", позовавайки се на журналисти от местни медии, които посещават изборните секции.

В Донецк и Гороловка не е отворена нито една избирателна секция. Председателят на Централната избирателната комисия на Украйна съобщи, че на някои места в Донецка област се гласува, но в повечето населени места това е невъзможно, понеже членове на избирателните комисии са получавали многобройни заплахи за живота си.

Украинската ЦИК разреши в проблемните райони, където има реална заплаха от тероризъм и нападения срещу членове на комисиите избори да не се провеждат. ЦИК изпрати официално извинение към военните, разположени в източната част на страната, които няма да имат възможност да гласуват. По данни на УНИАН за Луганска и Донецка област са произведени повече от 5 милиона бюлетини, но по-голямата част от тях няма да достигнато до предназначението си.

В Луганска област избори се провеждат едва в 2 от 12 окръга, на повечето места не са доставени и бюлетини. Сходна е и ситуацията в Мариупол, където в 13 окръга изборният ден все още не е започнал.

Припомняме, че предсрочният вот бе насрочен от временните власти, поели управлението на страната след режима на Виктор Янукович, когото бунтът на Майдана свали.

#Източна Украйна #Евроизбори 2014 #Виктор Янукович #Донецк #Луганск #ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"