206491 статии       |       410 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.68708| EUR 1.95583| GBP 2.31808|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Избираме кой да ни представлява в Европарламента

25 май 2014, неделя / 08:03; Коментари: 0
Send to Kindle
Избираме кой да ни представлява в Европарламента
На днешния ден избираме представителите на България в Европейския парламент. Снимка: БГНЕС

6 533 828 българи имат право на глас в избора кой да ни представлява в Европейския парламент - това е точното число, съобщено от служба ГРАО. До всяка секция ще има по един полицай.

Изборният ден започна в 6 ч и приключва в 19 ч. Ако тогава в пред изборното помещение има избиратели, те предават своите документи за самоличност на СИК и гласуването може да продължи до 20 ч.

Около 60 000 души са наблюдатели в изборния ден.

Как да гласуваме?

В лявата част на бюлетината са изписани имената на партиите, коалициите, независимите кандидати, които ще участват на изборите. В дясната част на бюлетината е полето, на което са разположени кръгчетата, в които избирателите, ако желаят, могат да отбележат своето предпочитание за избран от тях кандидат.

Важно е за избирателите да знаят, че за да е валиден техният глас, трябва първо да са направили отбелязването за съответната партия, коалиция, независим кандидат. Преди това, той трябва да е гласувал за съответната листа. Ако преди това има отбелязване само в кръгчетата, тази бюлетина ще се счита за недействителна.

След като приключим с гласуването – сгъваме бюлетината, така скриваме вота си. При сгъването обаче трябва да оставим възможност комисията да откъсне номера, който се намира долу вдясно. След като й поставят втори печат, пускаме бюлетината в урната. В 100 секции в страната ще може да се гласува и машинно.

Централната избирателна комисия уведомява, че сигнали за нарушения на Изборния кодекс могат да се подават и на тел. 0882 565 115 и 0882 548 778. На същите телефони могат да се поставят и въпроси по прилагането на Изборния кодекс.

Продажбата и употребата на алкохолни напитки в изборния ден в София са забранени само в помещенията, в които се провеждат евроизборите, и прилежащите им територии. Това пише в заповед на кмета на града Йорданка Фандъкова. Най-често секциите са в сградите на училища, което означава, че няма да може да се пие само около тях.

Резултатите от изборите ще бъдат обявени не по-рано от 23 ч централноевропейско време (полунощ в България) в неделя. Българските избиратели ще разпределят 17 мандата в новия ЕП

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: