Празнична атмосфера в цялата страна на 24 май

Празнична атмосфера в цялата страна на 24 май
Празнична атмосфера цари в цялата страна на 24 май. Снимка: www.bulgarianhistory.org
A A+ A++ A

Празнична атмосфера цари в цялата страна на 24 май. Навсякъде има шествия, венци и цветя в прослава делото на Св. св. Кирил и Методий.

С многохилядно шествие, под звуците на "Върви, народе възродени", и празнично тържество пред Националната библиотека в София бе отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Стотици ученици, деца с балони, много жители и гости на столицата поеха по булевард "Цар Освободител" към Националната библиотека.

Пред паметника на светите братя Кирил и Методий бяха поднесени венци и цветя, а първокласници рецитираха емблематичното произведение на Иван Вазов "Аз съм българче". Други първолаци пуснаха в небето балони с отпечатани букви от азбуката.

В празника участваха президентът Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на образованието проф. Анелия Клисарова, столичният кмет Йорданка Фандъкова. Писателката и драматург Теодора Димова произнесе официално слово, посветено на празника.

Празникът във Варна започна с много танци и песни пред катедралния храм „Св. Успение Богородично". В небето полетяха балони с буквите от азбуката и десетки гълъби. Шествието бе поведено от учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий".

Стотици ученици, учители и просветни дейци се включиха в празничното шествие във Велико Търново от площад „Велчова завера” до Царевец.

В Русе шествието бе водено от Духовия оркестър. По пътя към шествието се присъединяваха ученици от различни училища. По случай празника имаше и тържествен концерт на млади русенски таланти.

#Царевец #Варна #Търново #София #Русе #Анелия Клисарова #Михаил Миков #Росен Плевнелиев #Йорданка Фандъкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници