Евровот в Латвия, Малта, Словакия и Чехия

Евровот в Латвия, Малта, Словакия и Чехия
За европарламент гласуват Литва, Малта, Словакия и Чехия. Снимка: www.novini.bg
A A+ A++ A

В събота, в изборите за Европейски парламент до урните отиват избирателите от Латвия (за 8 евродепутати), Малта (6 депутати), Словакия (13 евродепутати) и за втори ден в Чехия (21 депутати), предаде ДПА. На днешния ден могат да гласуват и французите, живеещи на американския континент и в отвъдморските територии на Франция.

В Латвия евровотът се смята за генерална репетиция преди предстоящите през октомври парламентарни избори. Не се очаква голям евроскептичен вот, след като от началото на годината страната прие европейската валута и се убеди в ползите от членството в ЕС. През деня ще бъдат публикувани данни за изборната активност, но няма да има прогнози и резултати, докато изборите не приключат утре в целия ЕС.

В най-малката държава от ЕС - Малта европейската предизборна кампания премина под знака на изцяло национални теми.
В Словакия се очаква изборна активност от по-малко от 20 % и ясна победа за управляващите социаледмократи.

В Чехия е вторият ден за гласуване и изборните секции ще затворят в 14 ч. местно (15 ч. българско) време. Евровотът се смята за тест на подкрепата за проевропейския курс на управляващото от четири месеца коалиционно правителство на социалдемократа Бохуслав Соботка.

След като в четвъртък евроизборите започнаха във Великобритания и Холандия, а в петък продължиха в Ирландия и Чехия, в неделя, когато е последният европейски изборен ден, до урните ще отидат гражданите на останалите 21 държави членки, сред които и България.

#България #Холандия #Великобритания #Бохуслав Соботка #Чехия #Словакия #Малта #Латвия #избори 2014

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2019
Последно от Избори 2019

Всички новини от Избори 2019 »