Италия подкрепи приемането на България в Шенген

Италия подкрепи приемането на България в Шенген
Министърът на външните работи Кристиан Вигенин се срещна в петък с италианския си колега Федерика Могерини в рамките на посещението си в Рим. Снимка: Министерство на външните работи
A A+ A++ A

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин се срещна в петък с италианския си колега Федерика Могерини в рамките на посещението си в Рим. Двамата обсъдиха широк кръг въпроси, като бяха единодушни, че отношенията между Италия и България се развиват възходящо през последните години.

Подчертано бе, че са налице много общи позиции - по отношение на разширяването на Съюза, по въпроса за политиката на съседство - както към Южното Средиземноморие, така и към партньорите на Изток.

Двете страни са на сходни позиции по кризата в Украйна и по развитието на отношенията на ЕС с Русия.

„Ние много разчитаме предстоящите в неделя избори за президент на Украйна да преминат така, че избраният държавен глава да получи международна легитимност, да бъде неоспоримо неговото право да представлява Украйна както навън, така и вътре в страната – това безкрайно ще облекчи започналите дискусии за конституционната реформа, за правата на регионите, за стабилизирането на политическата и икономическата ситуация”, подчерта Вигенин след срещата.

Двамата министри се съгласиха, че при положително развитие в Украйна, на дневен ред ще дойде и необходимостта от постепенна нормализация на отношенията между ЕС и Русия.

Препотвърдена бе общата подкрепа на двете страни за Трансадриатическия газопровод и за Южен поток. Двамата министри заявиха, че Италия и България ще работят заедно и по Коридор 8, като италианската страна пое ангажимент да засили своята политическа подкрепа за неговата реализация. Могерини и Вигенин заявиха, че е време да се отдели по-голямо внимание на връзките Изток-Запад, тъй като до момента приоритетно е развивано направлението Север-Юг.

Италианският министър бе категоричен, че Италия подкрепя напълно нашето желание да станем част от Шенгенското споразумение, налице са всички основания през есента такова решение да бъде взето. Федерика Могерини заяви, че Италия е готова да подкрепи присъствието на този въпрос в европейския дневен ред.

#Кристиан Вигенин #Вигенин #Федерика Могерини #Италия #България #ЕС #Шенген #Украйна #Южен поток #Трансадриатическия газопровод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници