ЦИК не взе решение за агитацията в Бобов дол, Борисов обвини БСП

ЦИК не взе решение за агитацията в Бобов дол, Борисов обвини  БСП
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Централната избирателна комисия отхвърли предложения проект на решение по жалба на партия „Зелените" за нарушения на предизборната агитация, посочени в репортаж на Нова телевизия на 21 май 2014 г. в предаването „Здравей, България!" и качен в интернет-страницата на телевизията, под заглавие „Началници притискат миньори да гласуват за определена партия".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че името на политическата партия в репортажа на Нова телевизия, е БСП. Атанас Мерджанов от левицата отхвърли обвиненията в купуване на гласове, предаде агенция „Фокус“.

Решението на ЦИК за отхвърляне на проекта на решение подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Във връзка с изнесената в репортажа информация е сезирана Главна прокуратура и е в ход досъдебно разследване.

В ЦИК постъпи писмо от Нова телевизия с приложен пълен запис от репортажа на технически носител, които бяха приобщени към преписката по сигнала.

След като се запозна с излъчения запис, ЦИК установи следното:

В репортажа е излъчен запис, направен със скрита камера, на оперативно съвещание на работници от открития рудник в Бобов дол с техни ръководители, като оперативката се води от началника на открития рудник на мините в Бобов дол, чието име не е съобщено. Водещият открито и по брутален начин нарежда на присъстващите да гласуват на 25 май за определена партийна/коалиционна листа, чиито номер съобщава, придружавайки нареждането си с обещания за материални облаги и заплахи за лишаване от тях, ако указаната листа не събере „коджа" гласове. Аргументира искането си, обяснявайки, че икономическото състояние на компанията зависи от посочената (но несъобщена в излъчения репортаж) партия/коалиция. Извън този запис, авторката на репортажа Вероника Димитрова излъчва интервю с анонимно лице, обърнато с гръб към камерата, което обяснява, че натискът върху работниците и служителите да гласуват за определена партийна/коалиционна листа започва от началото на месец май и е придружен със заплахи за уволнения и изисквания към работниците и служителите да обещаят да привлекат допълнително 5 - 6 до 10 избиратели, които да гласуват за посочената партийна/коалиционна листа.

В репортажа още се казва, че са направени списъци с обещанията, на които работниците и служителите се подписват, както и че е създадена организация контролираният по този начин вот да се положи между 7 и 12 часа в изборния ден.

Въз основа на посочените обстоятелства Централната избирателна комисия реши:

1. Установява нарушение на забраната за предизборна агитация в търговско дружество с повече от 50 на сто държавно участие в капитала, а именно: в еднолично акционерно дружество с държавно участие Мини Бобов дол ЕАД.

Установява нарушение на забраната за предизборна агитация от лица на изборна длъжност в работодателска организация на работно място, а именно: от началника на открития рудник в Мини Бобов дол ЕАД.

#Централната избирателна комисия #ЦИК #Бобов дол #избори #гласуване #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2019
Последно от Избори 2019

Всички новини от Избори 2019 »