Над 50 000 наблюдатели за евроизборите

Над 50 000 наблюдатели за евроизборите
Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда изрази притеснение, че политически партии и кандидати се опитват да умножат своите представители в секциите именно чрез свързани с тях неправителствени организации. Снимка: europarl.europa.eu
A A+ A++ A

„Над 50 000 са регистрираните наблюдатели за евроизборите в неделя. Моите очаквания са, че ще надхвърлят 60 000 души“, заяви в ефира на Нова телевизия говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

„Изборите трябва да са открити и наблюдаеми“, заяви Томов. По думите му обаче е притеснително дали тези хора реално ще имат тази функция по време на изборите, защото ЦИК не може да упражнява никакъв методически контрол над подготовката на наблюдателите.

Според него новият Изборен кодекс е трудно да бъде разяснен дори на изборната администрация. Поради тази причина говорителят на ЦИК изрази опасения, че „повечето от тези хора не са подготвени да изпълняват тази функция и следователно има някаква друга може би и ние не знаем каква е тя“.

Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда изрази притеснение, че политически партии и кандидати се опитват да умножат своите представители в секциите именно чрез свързани с тях неправителствени организации.

„Над три пъти повече наблюдатели са били регистрирани в Централната избирателна комисия за предстоящите европейски избори“, заяви Цонева на пресконференция в петък.

Тя прогнозира, че така вероятно ще се прави опит да се влияе върху избирателите чрез „масирано присъствие пред комисиите и да се контролира вотът им“.

#регистрирани #наблюдатели #евроизбори #ЦИК #Цветозар Томов #Антоанета Цонева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2019
Последно от Избори 2019

Всички новини от Избори 2019 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"