Програма за честването на 24 май

Програма за честването на 24 май
A A+ A++ A

С тържествено общоградско шествие до Паметника на светите братя Кирил и Методий ще започне и тази година честването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Началото на шествието е в 10.00 ч. от Националния археологически музей.

В 11.00 часа пред Паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Националната библиотека ще започне официалната церемония. Поздрав към присъстващите ще отправи Йорданка Фандъкова, кмет на София. Теодора Димова, писател и драматург, ще произнесе официално слово, посветено на празника.

Водещ на церемонията ще бъде актьорът Даниел Цочев, а в програмата участват хор на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и Гвардейският представителен духов оркестър.

Стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов ще изпълнят първокласниците Александра Борисова и Константин Бояджиев.

Тържествен водосвет ще бъде отслужен от свещеници на Българската православна църква.

От името на официалните лица на Паметника на Св. Св. Кирил и Методий ще бъдат поднесени венци и цветя от гвардейци венценосци.

След церемонията гостите на празника ще могат да разгледат изложбата „Майските православни празници в църковния календар“ в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

#Кирил и Методий #Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост #Българската православна църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници