Плевнелиев: ЕС се нуждае от доверие и подкрепа

Плевнелиев: ЕС се нуждае от доверие и подкрепа
Президентът обяви, че тези избори са важни, защото ще зададат посоката на развитие не само в следващите 5 години, а за по-дълъг период. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Европейските избори са шанс за ново начало, защото дават възможност не само нови хора да влязат в политиката, но и да подредим правилно приоритетите в нашия общ европейски проект.“

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщение по повод приключващата предизборна кампания за изборите за Европейски парламент у нас на 25 май.

„Нека сега, когато сме част от обединена Европа, бъдем активни европейски граждани и със своя глас покажем отговорност към бъдещето си“, призова президентът.

Плевнелиев е убеден, че това ще бъде най-масовото демократично събитие в европейската история до днес. 400 милиона европейци имат възможност да упражнят правото си на глас.

Президентът обяви, че тези избори са важни, защото ще зададат посоката на развитие не само в следващите 5 години, а за по-дълъг период. По думите му Европейският съюз е изправен пред нова фаза на интеграция, която се нуждае от доверието и подкрепата на гражданите.

„Ние, политиците, все още сме в дълг към европейските избиратели, защото не информираме достатъчно своите съграждани, понякога изкушени от възможността така по-лесно, чрез решенията на европейските институции, да оправдаем грешни национални политики“, заяви президентът.

Ползите за България от европейската интеграция са видими, като тепърва значително ще се увеличат, подчерта Плевнелиев.

„Нека никога не забравяме къде бяхме преди 15 години, когато във времето на силовите групировки, банковите фалити, опашките за визи, за бензин, за мляко и за хляб ние стартирахме своя път към европейска интеграция“, припомни Плевнелиев.

Президентът изтъкна, че Европейският съюз не е външна политика за България, „той е нашето семейство“.

„Решенията, които се взимат в София, както и тези в Брюксел и Страсбург, имат преки последици върху нашия живот. Затова е важно гласът на страната да бъде чут, да имаме ясни национални позиции по европейския дневен ред, а избраните български депутати в Европейския парламент да ги отстояват заедно“, каза Росен Плевнелиев.

Президентът се обърна и към най-младите, които най-непосредствено усетиха възможностите на членството в ЕС, и ги призова да гласуват.

„Правото на свободно движение и отпадането на всички ограничения откри нови перспективи. Младите българи пътуват, за да учат, да работят и специализират“, изтъкна Плевнелиев.

По думите му „наша отговорност е младите хора да намерят възможност за реализация тук, в България, да създадат своите семейства и да изградят бъдещето си тук, в отечеството си. Именно заради това ги призовавам да дадат своя глас“.

 

 

 

#Подкрепа #доверие #нуждае #ЕС #Росен Плевнелиев #избори #депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници