Държавен преврат в Тайланд

Държавен преврат в Тайланд
Безредици в Тайланд Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Военното положение в Тайланд ескалира до държавен преврат, обяви в телевизионно интервю главнокомандващият на тайландската армия генерал Прают Чан Оча. Армията и полицията са сформирали Национален мироопазващ комитет, който поема управлението на държавата, предаде ЕФЕ.

Новата власт призовава хората да не изпадат в паника и гарантира сигурността на пребиваващите в страната чужденци.

Войници контролират основните пътни артерии и следят да не се стигне до сблъсъци.

В сряда проправителственото движение „Червените ризи“ настоя да се организира референдум за начина на излизане от политическата криза, която доведе до въвеждане на военно положение. Предстрои провеждането на предстрочни избори.

В началото на седмицата главнокомандващият се срещна с лидерите на враждуващите политически партии в опит да потърси решение на политическата криза в страната. Той обясни, че намесата на войската цели единствено опазването на законността и реда след месеци на протести срещу правителството и опозицията, които отнеха живота на почти 30 души.

Според анализатори превратът е логичен ход след месеци на политическа нестабилност и ожесточени улични боеве. Последните вълнения започнаха в столицата Банкок в края на 2013 г., когато премиерът Инглук Шинаватра разпусна Долната камара на парламента. Тогава демонстранти блокираха части от Банкок за месеци.

В началото на месеца съдът постанови Инглук да бъде отстранен от поста си заради злоупотреба с власт. През 2006 година брат му – Таксин Шинаватра, също беше отстранен от премиерския пост  от военните.

#Тайланд #Прают Чан Оча #Инглук Шинаватра #Банкок #сблъсъци #протести #криза #държавен преврат #преврат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"