197053 статии       |       398 интервюта       |       1524 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.63832| EUR 1.95583| GBP 2.26632|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

„Уикилийкс“/„Стратфор“: България е подчинена на мафията и корупцията

28 февруари 2012, вторник / 18:55; Коментари: 0
Send to Kindle
„Уикилийкс“/„Стратфор“: България е подчинена на мафията и корупцията

Бизнесът и политиката в България са изцяло контролирани от корупцията и организираната престъпност, е изводът от доклад на американската разузнавателна фирма STRATFOR.

Част от бизнеса на американската частна разузнавателна фирма STRATFOR, наричана още „Сенчестото ЦРУ“, е да изготвя проучвания за големи корпоративни клиенти.

За да реагира бързо на търсенето, компанията поддържа и периодически обновява типови документи с комплексни критерии за оценка на страните, обект на инвеститорски интерес - така наречените Supplier Relationship Management доклади (SRM).

Такова проучване е изготвено за България през 2008 г., става ясно от кореспонденцията на фирмата, публикувана в Wikileaks, съобщи днес българският сайт „Биволъ“.

SRM докладите на STRATFOR се състоят от 7 части: Престъпност, Терор и въстания, Политическа и регулационна среда, Международно напрежение, Неправителствени организации, Профсъюзи, Природни бедствия.

Всеки документ представлява въпросник с оценки по точкова система. Дадена е и общата тенденция към подобряване или влошаване на ситуацията спрямо предишния период на проучването.

Данните са обобщени в отделен документ с цветна скала – червен цвят за негативна ситуация и зелен за позитивна.

Най-шокиращите данни за България са в графата „Престъпност“. От нея потенциалният инвеститор научава следното:

- организираната престъпност е инвазивна и играе голяма роля в правителството и бизнес операциите;

- сигурността в пристанищата е нулева. Мафията владее портовете и ги ползва постоянно за контрабанда и други престъпления, които не се докладват и остават без противодействие;

- сигурността по пътищата и железниците е отчайваща – контрабандата и други престъпления не се докладват и няма противодействие;

- кражбите на карго са чести, включват насилие и са значителен проблем за прекъсването на веригата на доставките;

- корупцията в правителството и полицията е всеобхватна, виртуално безнаказана, част от обществото;

- организираната престъпност контролира изцяло веригата за доставки;

- чуждестранните компании са редовна мишена за организираната престъпност. Поне веднъж месечно те са жертва на рекет, негативни пиар кампании, физически нападения срещу компанията и нейните служители.

Политическата и регулаторна рамка се характеризира с относителна политическа стабилност, но и с повсеместна бюрокрация, сочи докладът.

Наблюдават се внезапни кампании на гласовит икономически национализъм, свободни интерпретации на законите, преференциални принуди за фирмите, слаба централна власт и произвол от страна на местните власти, посочва американската фирма.

Присъединяването към ЕС не е променило картината, отчита обобщаващият документ. Това, че са приети промени в законите, не означава, че ще бъдат приложени, смята анализаторът на STRATFOR и дава негативна тенденция в тази част на проучването.

Добри новини за инвеститорите има в графите за тероризма и въстанията. България не е обект на терористични нападения, които могат да повлияят на гладката работа на бизнеса.

Умерен е рискът от природни бедствия (наводнения по Дунав и слаб риск от земетресения), посочват още анализаторите.

От профсъюзите не могат да се очакват особени проблеми. Влиянието им в бизнеса е умерено, а икономическото и политическото влияние на синдикатите е слабо. Стачките са рядкост и протичат без насилие, гласи проучването на STRATFOR.

Според анализа на американската компания профсъюзите са сговорчиви и предпочитат да се договарят и да лобират. Законите за синдикалната дейност са направени „от правителството и за правителството“. Намалява броят на работниците, които членуват в синдикати.

Неправителствените организации също са беззъби, без влияние върху решенията на правителството и законодателите в областта на корпоративната политика, се казва в документа.

В него е добре оценена международната стабилност, липсата на конфликти и военни действия със съседни страни, но инфраструктурата за импорт/експорт и енергийните доставки получава голяма черна точка заради липсата на независимост и на резервни мощности. Проблем са и лошите комуникации по море, реки, пътища и железопътен транспорт.

Проучването на STRATFOR е изготвено през 2008 г. и е актуализирано за последен път през юни 2009, преди последните парламентарни избори.

Към този момент в страната все още имаше приток на чуждестранни инвестиции, преди кризата да пресуши инвеститорския интерес. Вероятно това е и причината документите да не са осъвременени през последните три години, посочва „Биволъ“.

Цялостното впечатление от този доклад за България е, че става дума за страна с инфраструктура от Третия свят, държавно устройство в полза на бюрократи и корумпирани политици, без гражданско общество, завлядяна от мафията, но и с някои достойнства: не е в състояние на международна или гражданска война и не е огнище на тероризъм и земетресения, е заключението на „Биволъ“ от доклада на американската фирма.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: