Високият ръст на туристическия ни сезон е застрашен

Високият ръст на туристическия ни сезон е застрашен
Ваканционните обекти и селища с доказана репутация и положителен имидж ще запазят позиции през предстоящия сезон и дори могат да отбележат ръст. Снимка: hobyto.com
A A+ A++ A

Ваканционните обекти и селища с доказана репутация и положителен имидж ще запазят позиции през предстоящия сезон и дори могат да отбележат ръст. Въпреки това стабилността на туристическите потоци в страната за сезон 2014 е все още под въпрос, а очакванията за изключително силно лято вероятно няма да се оправдаят. Качествените комплекси ще са в изострена конкурентна борба. Това гласи прогнозата на отдел Маркетинг и продажби на Green Life Resorts.

„За съжаление, очакванията и прогнозите, които представихме в края на миналия сезон, вероятно няма да потвърдят осезаем ръст”, коментира Илиян Маринов, мениджър маркетинг и продажби.

Причината е, че след зимните олимпийски игри в Сочи на пазара остава огромна леглова база и руснаците на местно ниво имат амбициите да не я оставят празна в активния сезон. Сочи е активно промотирана дестинация за летен отдих, а значителна част от руската администрация ще изпрати служителите си там в периода юли-август.

Според него, именно Сочи и допълнителното стимулиране на Крим са причините, които биха повлияли на туристическите потоци от традиционния руски пазар.

Green Life Resorts отичитат и запитвания от нови за тях пазари – Прибалтийски страни, Унгария и др. Граждани на Литва, Латвия, Естония започват да се интересуват от почивки по южното ни Черноморие. Въпреки това, руснаците и българите остават най-изявените потребители на затворените комплекси, насочени към млади семейства. Техният дял е сравнително равен, а в активния сезон юли-август капацитетът ще бъде оптимално зает. Септември ще е месецът, който, освен с цена, ще бъде атрактивен и с интересни пакети, предлагащи разнообразни допълнителни услуги и дейности към стандартната почивка.

По отношение на националните особености, покупателната способност и структурирането на свободното време са определящи за средния престой на българите и чужденците. Родните туристи остават на морето между 5 и 7 дни, гражданите на близки държави - между 7 и 10, а първенци са руснаците със средна продължителност на летния си отдих между 19 и 21 дни. Индивидуалните туристи използват основно изгодни чартърни полети и пакетни предложения.

#туризъм #пазар #Литва #Латвия #Естония #Сочи #Крим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »