Иран е за пълно унищожаване на атомните оръжия

Иран е за пълно унищожаване на атомните оръжия
Иранската ядрена програма предизвиква опасенията на Запада и Израел заради подозренията, че тя е създадена за военни цели. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Иран иска пълно ликвидиране на ядрените оръжия в света, заяви външният министър Али Акбар Салехи в Женева пред Конференцията на ООН по разоръжаването.

„Неотложно необходимо е да се започнат преговори върху програма за пълно премахване на ядрените оръжия, като срокът за това залегне в конвенция“, подчерта Салехи, цитиран от АФП.

Иран критикува политиката на двойни стандарти, която вреди на престижа на Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

Визирайки Израел, Техеран заявява, че този договор не трябва да позволява на ядрените сили да запазят своите атомни оръжия.

Иран и Египет са най-пламенните радетели за обявяване в Близкия изток на зона, свободна от атомно оръжие, подчерта иранският външен министър.

Иранската ядрена програма предизвиква опасенията на Запада и Израел заради подозренията, че тя е създадена за военни цели. САЩ и Израел дори обмислят превантивни въздушни удари с цел да предотвратят или забавят сдобиването на Иран с ядрено оръжие.

#Иран #Израел #Али Акбар Салехи #Женева #ООН #Израел #Техеран #Египет #Близкия изток #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »