ВСС избира районен прокурор на София

ВСС избира районен прокурор на София
Кандидатите за поста са Петър Белчев и Асен Христов. Снимка: bezpartien.com
A A+ A++ A

Очаква се Висшият съдебен съвет (ВСС) да избере ръководител на Софийската районна прокуратура (СРП) на заседанието си в четвъртък.

Кандидатите за поста са двама. Единият е Петър Белчев, който е заместник-районен прокурор на Софийска районна прокуратура. Вторият е Асен Христов – прокурор в Софийска районна прокуратура. Постът остана свободен след 16 януари тази година. Тогава ВСС избра Христо Динев, който бе административен ръководител – районен прокурор на Софийска районна прокуратура, за градски прокурор на София.

Петър Белчев има над 8 години стаж в системата. Той започва работа в съдебната система от Пловдивската прокуратура. От февруари 2009 г. е командирован в СРП. Зам.-районен прокурор е от юли 2013 г. В становището на Комисията по професионална етика и превенция на корупцията се посочва, че в Инспектората към ВСС срещу него няма подадени жалби и сигнали. В отдел "инспекторат" на ВКП е правена проверка за работата му през 2011 г. без данни за нарушения.

Вторият кандидат Асен Христов има над 18 години стаж в съдебната власт. Той работи в СРП от 1996 г. От 2011 г. е повишен в ранг прокурор от АП. Срещу него няма подадени данни и сигнали в Инспектората към ВСС. От становището на етичната комисия става ясно, че в Инспектората на ВКП за неговата работа са образувани две проверки по сигнали - през 2008 г. и 2011 г., приключили без данни за нарушения.

#ВСС #избира #районен #прокурор #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници