Стойнев: Проверката на ЕК за „Южен поток“ не е наказателна

Стойнев: Проверката на ЕК за „Южен поток“ не е наказателна
Призовавам опозицията, вместо да се излага и да клевети страната ни в Брюксел, да предложи варианти, коментира Стойнев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия е започнала специална проверка заради „Южен поток“ и плановете за отнемане на лицензите на ЕРП-тата. Процедурата не е наказателна, а информативна и резултатите от проверката ще определят евентуалните следващи мерки от страна на ЕК.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев коментира, че тази процедура не е нещо необичайно – тя е информативна, имало я е и когато ГЕРБ направили обществената поръчка за автомобилите на Народното събрание.

„Това е стандартно запитване от страна на Брюксел на база жалби на граждани и фирми от съответните държави членки. Преди около месец и половина Бойко Борисов бе в Брюксел, срещна се с комисар Йотингер и явно са говорили как да се спре проектът „Южен поток“ и на база неговата жалба има запитване от страна на ЕК ние да предоставим нужната информация. Такава информация е предоставена. Имах среща с комисар Йотингер, обсъдихме законопроект, който не е приет. Това е законопроект, който е минал едва на първо четене“, заяви Стойнев пред БНР.

Според него между първо и второ четене може да бъдат направени съответните промени.

„Призовавам опозицията, вместо да се излага и да клевети страната ни в Брюксел, да предложи варианти между първо и второ четене, които да бъдат обсъдени в пленарна зала, след което проектът да бъде приет. Ние готвим отговор“, допълни той.

Стойнев заяви, че е поканил експертите да дойдат в България, да се срещнат с българските експерти и на тази среща да присъстват българските депутати, които са внесли законопроекта, и да обсъдят промените за втори път. Става въпрос за една дупка в българското законодателство, която касае морската част на газопровода „Южен поток“.

#„Южен поток“ #ЕРП #Драгомир Стойнев #Стойнев #ЕС #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »