Цацаров: Няма политически мотив срещу президента

Цацаров: Няма политически мотив срещу президента
Сотир Цацаров не коментира правните процедури срещу президента, но обясни, че по сигнал прокурорът разпоредил проверка до ДАНС, като е дал и конкретни указания. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главният прокурор Сотир Цацаров отрече политически мотиви в действията на прокурора, образувал проверка срещу президента Росен Плевнeлиев заради срещата му с високопоставен представител на EВН. Въпреки прекратената проверка Цацаров не видя непознаване на конституцията в действията на прокурора, чието име той отказа да назове. Сотир Цацаров отказа да коментира и действията на ДАНС по случая.

„На 15 май бях сигнализиран за случая. На 16 май по мое разпореждане прокурор от Върховната касационна прокуратура изиска преписката от Градска прокуратура - София, отмени постановлението за възлагане на проверка и постанови отказ на основание член 103, алинея 4 от Конституцията, според която срещу президента не може да бъде възбудено наказателно преследване. Отделен е въпросът, че между предмета на проверката, който е зададен, и въпросите, които са били отправени до администрацията на президента, има доста значителна разлика“, заяви Цацаров, цитиран от БНР.

По предложение на „Атака“ в парламента бе създадена временна анкетна комисия за ревизия на действията на ЕРП-тата и за срещата на Плевнелиев с ръководителя на ЕВН Щефан Шишковиц във Виена в края на март. Тогава започна проверка на прокуратурата. Според водеши юристи прокуратурата няма право да разследва президента.

„Той е наказателно неотговорен и се ползва с абсолютен имунитет. Той няма имунитет като на депутатите, който може да бъде снеман. Ако някой счита, че той е извършил държавна измяна, или ако някой счита, че той съществено е нарушил конституцията, това трябва да бъде отнесено към народните представители. ¼ от тях могат да внесат искане в НС и ако над 2/3 – или 161 народни представители, решат, те могат да сезират Конституционния съд, който единствен може да се произнесе по случая. Такова нещо не може да се случи, защото в България няма 161 депутати – ненормални, които да искат импийчмънт на президента заради това, че е говорил с чужденци“, коментира бившият конституционен съдия Георги Марков.

Сотир Цацаров не коментира правните процедури срещу президента, но обясни, че по сигнал прокурорът разпоредил проверка до ДАНС, като е дал и конкретни указания - едното е да свали от въпросния сигнализиращ обяснения какви факти знае по случая и с какви документи разполага и второто е да обсъди каква е фактическата обстановка. От ДАНС изпратили писмо до администрацията на президента, като поставили коректни въпроси, по думите на Сотир Цацаров, далеч надхвърлящи указанията на прокурора. На 15 май главният прокурор е бил сигнализиран от президентската администрация за случилото се. На 16 май прокурор от Върховната касационна прокуратура прекратил тази проверка на основание, че президентът не може да бъде разследван под никаква форма. Обвинител номер 1 отрече да вижда каквито и да е било политически мотиви.

#Сотир Цацаров #Росен Плевнелиев #Цацаров #Плевнелиев #ЕВН #прокуратура #прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »