Сексуалното робство и принудителният труд генерират по 150 милиарда долара на година

Сексуалното робство и принудителният труд генерират по 150 милиарда долара на година
Около 99 милиарда долара се постигат чрез насилствена проституция.
A A+ A++ A

Бизнесът с хора носи по 150 милиарда долара годишно. Почти 2/3 от тази сума, или около 99 милиарда долара, се постигат чрез насилствена проституция, се казва в ново изследване на Международната организация по труда към ООН.

Докладът променя представата ни за насилствен труд и модерно робство, казва генералният директор на организацията Гай Райдер. Изследването доказва колко е наложително спешно да бъдат изкоренени това фундаментално зло и доходоносната практика, казва още той.

Насилственият труд е най-разпространен в Азия. На второ място са страните с развити икономики, най-вече ЕС, се посочва в изследването. В глобален мащаб засегнатите са 21 милиона души, в това число мъже, жени и деца. Необходими са конкретни мерки, за да се помогне на тези хора. Към тях се числят и правилата, по които работят големите концерни и тяхната отговорност по отношение на бизнес моделите на поддоставчиците им.

Около 34 милиарда долара са приходите от насилствен труд в строителството, фабриките, мините. 9 милиарда долара идват от робски труд в селското и горското стопанство, а също и риболова. На 8 милиарда долара пък се оценява насилственият труд в частни къщи, където на персонала се плаща нищожно или дори абсолютно нищо.

#ООН #Русия #Азия #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"