Лавандула и мента покриват първи по рода си хотел

Лавандула и мента покриват първи по рода си хотел
Снимка: Бюро за връзки с Община Виена, София
A A+ A++ A

Първият градски хотел в света, сертифициран с нулев енергиен баланс, се намира във Виена. Характерно за сгради с такъв баланс е, че годишното потребление на енергия се добива от слънцето или вятъра и сградата има нулеви въглеродни емисии.

През лятото излишната енергия се доставя на електропреносната мрежа, а през зимата сградата получава енергия от нея. Енергията се черпи от фотоволтаични панели и от четири вятърни турбини. Топлата вода се осигурява от слънчеви панели, дъждовната вода се използва за тоалетните казанчета и за поливане.

Освен това фасадата на хотела е покрита с мащерка, котешка мента, бордюрен карамфил и бръшлян.

Озеленяването е извършено с помощта на общината

и е обичайна строителна практика в напредналите страни от десетилетия насам.

Популярността му в целия свят става още по-голяма през последните години във връзка с концепцията за екологизиране на строителството. Според заместник-кметицата на Виена Мария Василаку озеленяването на фасади прави сградите в големия град не само по-атрактивни и по-оригинални, но и допринася за разхлаждане в горещите летни дни и оказва благоприятно влияние на климата в околността.

Зеленината фиксира финия прах, йонизира и овлажнява въздуха

намалява емисиите на въглероден диоксид и обогатява въздуха с кислород. Не трябва да се пренебрегва и нейното значение за доброто психическо здраве.


През последните пет години градската управа на Виена поощрява изграждането на покривно озеленяване и броят на реализираните проекти непрекъснато расте.

Фасадното озеленяване има огромен капацитет и срещу прегряване на стените на сградите. От една страна, листната маса редуцира пряката и дифузната слънчева светлина – при покритите с растения фасади е установена с 30°С по-ниска температура, и от друга, поради изпаренията влажността на въздуха в непосредствена близост до озеленените фасади е с около 15-30% по-висока.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"