Официално: Дипломата на Калина Илиева е фалшива

Официално: Дипломата на Калина Илиева е фалшива
Според властите в Германия бившата българска висша държавна чиновничка е била записана като студентка в берлинския институт, но никога не е посещавала лекции и упражнения. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият директор на Държавен фонд „Земеделие“ Калина Илиева няма диплома за завършено висше образование в Германия и нещо повече - никога не е посещавала лекции във Висшия институт по техника и икономика в Берлин.

Това се съдържа в официалния отговор от прокуратурата в Германия на запитване на българското държавно обвинение, предаде „Медиапул“.

Според властите в Германия бившата българска висша държавна чиновничка е била записана като студентка в берлинския институт, но никога не е посещавала лекции и упражнения.

От висшето училище в Германия потвърждават, че дипломата й за висше образование е фалшива.

Съмнения около висшето образование на Илиева, която „като перспективен млад кадър“ бе поставена начело на фонда, опериращ с милиони евро от ЕС, се появиха още след назначаването й на поста през 2009 г.

Тогава тя твърдеше, че има диплома за магистър по икономически комуникации от берлинския институт, легализирана от Министерството на образованието у нас.

След месеци избухна друг скандал около Илиева – до последните дни тя кри от министъра на земеделието, че е бременна, представяйки болнични листове с друга диагноза.

Министър Найденов бе изправен пред конфузната ситуация да обяснява, че е научил новината за бременността от БНР, и изведнъж да се озове с парализиран фонд поради „личните проблеми“ на директорката му.

На 7 октомври 2010 г. Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ освободи от длъжност Илиева, която междувременно роди, и избра на нейно място Светослав Симеонов.

На 30 ноември 2010 г. срещу Илиева бе образувано досъдебно производство и българските власти започнаха да издирват дипломата й за висше образование, чийто оригинал така и не успяха да намерят.

Бе направено запитване и до Германия, но властите там отказаха да заведат срещу нея дело, защото, ако е била фалшифицирана германска диплома, то тя е използвана в България. Затова пък започнаха проучване има или няма издадена диплома на името на Илиева от Висшия институт по техника и икономика в Берлин.

След осем месеца очакване германските власти изпратиха отговор до българската прокуратура по случая с дипломата.

След получаване на превода на отговора от Германия, в Софийската районна прокуратура ще преценяват дали съдебната поръчка е изпълнена изцяло, или ще се изпращат нови искания за информация до Германия.

Преди дни стана известен подобен случай в Министерството на земеделието и храните.

Оказа се, че ръководителят на „Напоителни системи“ Георги Харизанов, който обяви, че е висшист от Датския колеж в София, не е завършил колежа, който се е водел за полувисше учебно заведение.

В началото Харизанов излъга, че ще представи академична справка. После продължи с лъжите, че ГДБОП са изтрили уж фалшивия му профил в сайта за запознанства sladur.com.

От МВР съобщиха, че ГДБОП не са се занимавали с него, защото нямало данни за извършено престъпление.

Георги Харизанов беше отстранен от длъжност, защото срещу него е повдигнато обвинение за кражба в особено големи размери по дело отпреди десет години, а той беше скрил този факт от прекия си ръководител – министър Мирослав Найденов.

#Държавен фонд „Земеделие“ #Калина Илиева #диплома #Германия #висше образование #ЕС #Министерството на образованието #Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #ДФ „Земеделие“ #БНР #Светослав Симеонов #България #Софийската районна прокуратура #Министерството на земеделието и храните #Напоителни системи #Георги Харизанов #София #ГДБОП #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"