Китай отрече обвиненията на САЩ в кибершпионаж

Китай отрече обвиненията на САЩ в кибершпионаж
САЩ повдигнаха обвинения срещу няколко от членовете на китайската армия за предполагаема кражба на американски търговски тайни. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Китай отрече обвиненията, повдигнати от САЩ срещу петима офицери, обвинени в икономически кибершпионаж, предадоха световните агенции.

Посланикът на САЩ в Китай беше поканен в министерството на външните работи в Пекин, където му беше прочетена сериозна декларация във връзка с обвиненията в кибершпионаж, които Вашингтон е отправил срещу петима китайски военни служители.

„Подобни обвинения са сериозно нарушение на нормите на международното сътрудничество и подкопават взаимното доверие между САЩ и Китай“, посочва външното министерство.

В понеделник помощник-министърът на външните работи Чжън Цзегуан се е срещнал с посланика на САЩ и е призовал американската страна „да поправи грешката и да оттегли обвиненията“ срещу китайските официални лица.

САЩ повдигнаха обвинения срещу няколко от членовете на китайската армия за предполагаема кражба на американски търговски тайни от шест американски компании, които се занимават с ядрена енергия, метали и соларни продукти, съобщи министерството на правосъдието на САЩ, цитирано от Ройтерс.

Главният прокурор на САЩ Ерик Холдър заяви, че САЩ „няма да толерират усилията на чуждестранни правителства за саботиране на американски компании“, и добави, че са откраднати „важни“ тайни.

Китай отвърна на удара, като заяви, че Вашингтон е лицемерен, тъй като провежда мащабно наблюдение по целия свят.

#Китай #САЩ #кибершпионаж #обвинения #армия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"