Високоскоростна ж.п.-линия София-Видин – до 2030 г.

Високоскоростна ж.п.-линия София-Видин – до 2030 г.
До 2030 г. трябва да имаме високоскоростна ж.п.-линия София-Видин. Снимка: www.vestnikataka.bg
A A+ A++ A

„В края на 2015 г. трябва да имаме готов технически проект за ж.п.-линията Видин – Медковец и от тази гледна точка отсечката спокойно може да бъде реализирана в периода 2014-2020 г.

Заради високата инвестиционна стойност на линия от столицата до дунавския град, за цялостното й изпълнение се мисли в хоризонт до 2030 г.“, каза заместник-изпълнителния директор на НК “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) Христо Алексиев. Стана ясно, че ремонтът на ж.п.-участъка от Видин до Медковец и актуализацията на идейния проект за участъка от Медковец до Столник, т.е. техническото проектиране, ще започнат в края на тази година.

Срокът за изготвянето му е 1 година, така че в края на 2015-а трябва да имаме готов технически проект. Надеждата на ръководството на НКЖИ е, че ще успеят да намалят с около 30 % инвестиционната стойност на проекта. За отсечката София – Мездра са необходими около 14 млн. лв., стана ясно от думите на транспортния министър Данаил Папазов, цитиран от пресцентъра на ведомството.

След приключване на основните ремонти, времето за пътуване по отсечката София-Мездра ще бъде намалено с около 15 минути, а от столицата до Враца ще се пътува с 25 минути по-малко, добави още министър Папазов.

#влак #Видин #София #Медковец #Мездра #Христо Алексиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"