Близо 20% от българите са застрашени от социално изключване

Близо 20% от българите са застрашени от социално изключване
Около 20-22% от населението у нас живее в риск от бедност и социално изключване, сочи доклад на учени от БАН. Снимка: mitkoivanov.wordpress.com
A A+ A++ A

„Около 20-22% от населението у нас живее в риск от бедност и социално изключване, а всеки четвърти се лишава материално от поне 4 основни продукта“, заяви проф. Васил Цанов при представянето на Годишния доклад за икономическо развитие и политики: оценки и очаквания, разработен от учените от Института за икономически изследвания при БАН.

За сравнение този процент в ЕС е към 16-17 на сто, като най-рискови са групите на ниско образованите хора, следвани от възрастните и децата, смятат експерти. За намаляване на бедността, неравенството и социалните различия учените препоръчват провеждане на целенасочени политики за увеличаване на заетостта, но не на субсидираната заетост, а за разкриване на трайни работни места.

България е с най-ниско икономическо развитие в рамките на ЕС и има най-високи регионални различия и неблагоприятни тенденции, стана ясно още при представянето на доклада. През последните 10 години различията между регионите у нас са се увеличили с 44%, докато в съседна Румъния ръстът е само 10 на сто. Тази година се очаква да е ключова за обрат в тенденциите при заетостта и безработицата. Ако икономиката продължи да нараства, през 2014 г. може да се очаква увеличение на заетостта или поне пълно преустановяване на нейния спад.

Очакванията на икономистите от БАН са през тази година да спре да се увеличава и безработицата, която през 2013 г. е достигнала близо 13%, което е с около 2% над средното равнище за ЕС. Експертите отчитат, че през 2013 г. се наблюдава известно забавяне на ръста на номиналната работна заплата в сравнение с предходните две години.

#БАН #изследвания #заетост #безработица #заплата #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"