Европа е все по-зависима от Русия

Европа е все по-зависима от Русия
Според изследване ЕС става все по-зависим от богатата на енергийни суровини Русия. Снимка: greenliving.bg
A A+ A++ A

Според изследване ЕС става все по-зависим от богатата на енергийни суровини Русия и тази тенденция ще се засили, освен ако не бъдат предприети решителни действия. България е една от страните, чиито ресурси са далеч от изчерпване, но не така стои въпросът с останалата част от Европа.

Ново проучване от Института за глобална устойчивост сочи, че българските запаси от въглища например ще стигнат за задоволяване на нуждите на страната през следващите 73 години. Великобритания, Франция и много други европейски страни обаче имат ограничени запаси от изкопаеми горива, като задоволяването на енергийните им потребности ще бъде изцяло зависимо от вноса само след няколко години.

Проучването установява, че във Великобритания има нефт само за 5.2 години, въглища за 4.5 години и природен газ за 3 години. Собствените ресурси на Франция и Италия пък биха стигнали за по-малко от година, но трябва да се има предвид, че 80% от френската електрическа енергия се произвежда в АЕЦ.

В Русия има изобилие от изкопаеми горива. Доказаните запаси на нефт ще стигнат за 50 години, на газ – за 100 години, а на въглища – за 500 години напред.

#Европа #Русия #Франция #България #Италия #Великобритания #АЕЦ #нефт #газ #въглища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »