100 години от рождението на Борис Христов

100 години от рождението на Борис Христов
78-годишният баритон Ренато Брузон, ще бъде почетен гост на галаконцерта за 100-годишнината от рождението на Борис Христов в Софийската опера. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Навършват се 100 години от рождението на големия оперен изпълнител Борис Христов. Той е обявен от Юнеско за личност на 2014 година.

Главата на Българската православна църква поднесе венец в памет на Борис Христов заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова. Десетки столичани и гости на София присъстваха на тържествената церемония, участие в която взеха хорът на Софийската патриаршия и легендарният хор "Гусла", част от който е бил и самият Борис Христов.

Пътят на великия певец започва в храм-паметника "Св. Александър Невски", където той е хорист. Благодарение на уникалния си глас Христов е забелязан в хора на храма лично от Цар Борис III, който му предлага да поеме по пътя на голямата музика и му осигурява стипендия за обучение в Италия.

Един от най-големите оперни гласове в света - 78-годишният баритон Ренато Брузон, ще бъде почетен гост на галаконцерта за 100-годишнината от рождението на Борис Христов в неделя от 19:00 часа в Софийската опера.

#100 #години #рождение #Борис Христов #ЮНЕСКО #певец #опера

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »