Стойнев: Твърденията на реформаторите за "Южен поток" са огромна лъжа

Стойнев: Твърденията на реформаторите за "Южен поток" са огромна лъжа
„Законът още не е приет и между първо и второ четене опозицията може да направи своите предложения относно спазване на европейското законодателство”, посочи енергийният министър. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев коментира твърденията на Реформаторския блок, че руската компания „Газпром” е упражнила натиск върху българското законодателство за „Южен поток“, наричайки ги „огромна лъжа“.

Преди ден дясното обединение показа писмо на Българския енергиен холдинг до Стойнев с предложения за промени в Закона за енергетиката, изготвени от компанията „Южен поток транспорт” с основен акционер руската „Газпром”.

„Това е една огромна лъжа. Както се видя и по изнесените документи, ясно си проличава, че това е едно предложение от страна на „Южен поток транспорт” и предложение на БЕХ”, заяви министърът.

“Финалният вариант, който е в момента в Народното събрание, по никакъв начин не се припокрива с тези предложения”, каза още Стойнев.

Според документите представени от РБ, предложенията за промените засягат морската част на проекта за газопровод „Южен поток”. През април бяха приети промени в Закона за енергетиката, с които подводната част от тръбата беше изключена от европейското законодателство.

„Законът още не е приет и между първо и второ четене опозицията може да направи своите предложения относно спазване на европейското законодателство”, посочи енергийният министър.

„Само че това, което в момента е в парламента, отговаря юридически на всички газопроводи от трета страна до Европа. Тук става единствено въпрос за една дупка в нашето законодателство относно газопровод в морската му част. Тъй като ние досега не сме имали”, обясни Драгомир Стойнев.

Той отбеляза, че разговорите с Еврокомисията продължават, като следващата седмица ще се проведе среща между чужди и български експерти.

„Ще поканя и депутатите, а разбира се и представители на опозицията, ако желаят, да дойдат и да обсъдят как е възможно един морски газопровод чисто технически трета страна да се включи под водата. Досега няма такъв газопровод никъде по света”, заяви министър Стойнев.

#Драгомир Стойнев #реформаторски блок #Южен поток #Газпром

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"