Хиляди протестираха в Турция, броят на жертвите в мината расте

Хиляди протестираха в Турция, броят на жертвите в мината расте
Активисти палят свещи в памет на загиналите миньори в Сома. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Турската полиция използва сълзотворен газ срещу хиляди протестиращи в град Сома, където броят на жертвите от мината расте. Активисти се опитали да стигнат до паметника на Кемал Ататюрк, за да отдадат там почит на жертвите с минута мълчание. Тъй като акцията не била съгласувана, полицията не допусна хората до паметника. Пострадали са четирима души, включително местен журналист.

Спасителната операция в мината продължава, но шансът да бъдат открити оцелели е почти нулев.

Открити са телата на още осем души. Така броят жертвите достигна 292 души. Съобщението е на министъра на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз. Още десет души са в неизвестност. Смята се, че само по чудо сред тях може да има оцелели. "По време на аварията под земята е имало 787 души, от тях 485 са спасени", съобщи по-рано министърът.

Компанията оператор на мината не е съгласна с твърденията, че е допуснала небрежност в работния процес. Нещо повече, тя пласира предположението, че експлозията е причинена от неизвестна искра - нещо, което е коренно противоположно на твърдението на правителството, че най-вероятната причина е неизправен трафопост.

#Сома #Турция #протести #Танер Йълдъз #Кемал Ататюрк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"