"Прозрачност без граници" напуска Обществения съвет на ЦИК заради липса на публичност

"Прозрачност без граници" напуска Обществения съвет на ЦИК  заради липса на публичност
Снимка: www.mfa.bg
A A+ A++ A

Асоциация „Прозрачност без граници”, част от международната организация Transparency International, обяви, че се оттегля от Обществения съвет към Централната избирателна комисия заради липсата на диалог и взаимодействие с гражданските организации.

„Асоциация „Прозрачност без граници“ прие да участва в Обществения съвет към ЦИК, за да допринесе за осъществяването на граждански контрол върху работата на институциите, ангажирани в процеса на подготовка и провеждане на избори и да оказва съдействие на гражданите за тяхното пълноценно и информирано участие в изборния процес. Към днешна дата това на практика не се случва и във взаимодействието ни с Обществения съвет липсва обратна връзка. Налице е отказ от публичност на решенията, които се взимат от този Обществен съвет“, заяви изпълнителният директор на „Прозрачност без граници“ Калин Славов на пресконференция в четвъртък.

Той изтъкна, че при опитите за комуникация на Асоциация „Прозрачност без граници“ с Обществения съвет и отправянето на предложения за защита на гражданския интерес няма адекватна реакция. Повечето от решенията, които се взимат от съвета освен това, се оказват протоколни, тоест не се свикват заседания за тях.

Според асоциацията, освен обратна връзка между Обществения съвет и ЦИК, липсва и възможност за консултиране на решения на ЦИК и за планиране на дейности по подготовката на предизборната кампания. Процедурата, по която ще се провежда експерименталното машинно гласуване също остава непрозрачна.

„Машинното гласуване трябва да защити тайната на вота. Отсъства дебата как ще стане това гласуване”, каза още Калин Славов.

По данни на Асоциация „Прозрачност без граници“ към момента опити за контролиран вот има в Бобов дол, Бургас, Разград. В Бобов дол той се оказва чрез корпоративен натиск – има предприятия, които дават заплати на служителите си под формата на купони, така че работниците да се държат и върху тях да се оказва натиск при гласуването.





#Централната избирателна комисия #публичност #прозрачност #ЦИК #Калин Славов #Transparency International

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2019
Последно от Избори 2019

Всички новини от Избори 2019 »