Заковаха минималната заплата на 290 лв.

A A+ A++ A

От 1 май 2012 минималната работна заплата в България ще се увеличи от 270 лв. на 290 лв., гласи постановление, което Министерският съвет прие днес.

Правителството обяви и нов размер на линията на бедност за страната за 2012 г. – 236 лв. Досега линията на бедността беше 211 лв.

Минималната часова работна заплата ще се увеличи от 1.60 лв. на 1.72 лв. отново от 1 май догодина.

Размерът е определен така, че бедните домакинства да са в състояние да задоволяват своите минимални жизнени потребности от храна и нехранителни стоки и услуги. За изчисляването са използвани данните от изследването на бюджетите на домакинствата в България, проведено от Националния статистически институт.

На среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество (правителство, синдикати и бизнес – бел. ред.) в края на октомври синдикалните организации настояха за увеличение на минималната работна заплата с 20 лева от първи януари.

Увеличение ще има и на минималните помощи за майчинство – те нарастват с 30 лв. и вече ще бъдат по 270 лв. Още обаче не е ясно от коя дата влиза в сила промяната.

От началото на следващата година ще има и ръст на пенсиите, но само за тези под 200 лв.

До края на ноември ще бъде решено дали ще има коледни надбавки, но след като приключи анализът за увеличението на пенсиите и за увеличението на минималното обезщетение за майчинство през следващата година, заяви министърът на финансите Симеон Дянков на пресконференция след заседанието на кабинета.

Заложеният в бюджета ръст е 2.9%, очакваният дефицит – 1.3 на сто, а инфлацията – под 2.0%.

#минимална работна заплата #Министерски съвет #Националния съвет за тристранно сътрудничество #линията на бедността

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай