Компромисът „Росен Плевнелиев“

Компромисът „Росен Плевнелиев“
A A+ A++ A

Интелигентен, спокоен, уважаван в строителния бизнес.

Така американските дипломати в София описват в края на 2009 бившия министър на регионалното развитие и вероятно бъдещ президент на страната Росен Плевнелиев в грама, публикувана от „Уикилийкс“. Това всъщност ще ви каже и всеки обикновен българин, когото случайно срещнете на улицата.

Като един от най-успешните предприемачи и министри в България, който знае как да превърне стреса в успех, Плевнелиев има право поне на презумцията, че знае какво говори, когато става въпрос за строителен бизнес и магистрали. Но той ли е най-добрият избор за президент?

Премиерът Бойко Борисов със сигурност е наясно, че трябва да бъде повече от внимателен в кадровата си политика, която често се е оказвала безумно недоразумение с катастрофални последствия. За съжаление популизмът на Борисов е по-силен от разума му. Той очевидно е притиснал министъра да приеме поканата му да се кандидатира за президент. Което министърът очевидно е направил с неохота.

Спокойният Плевнелиев първоначално създава впечатлението на човек, който е по-склонен да медитира, отколкото да изцапа ръцете си на строежа. Но той доказа, че това не е така. Доказа също, че обичайните му оръжия – логика, стратегии и добри маниери, могат да бъдат полезни, когато си в правителството на най-бедната и корумпираната страна в Европейския съюз.

Все пак редно ли е Плевнелиев да бъде сравняван с видния български политик и банкер Атанас Буров, човек с визия и министър в четири правителства през първата половина на 19. век, който обръща гръб на банката, за да се впусне в бурния политическия живот на страната? Може би той просто е наивен мъж на средна възраст? Или не е могъл да устои на изкушението да седне на президентския стол – до голяма степен церемониален, но без съмнение престижен пост? Или пък е бил притиснат с компромат?

Вярно е, че ние, българите, обикновено не се впечатляваме от впечатляващи биографии. Но едва ли ще навреди да си припомним, че Плевнелиев основава първата българска строителна фирма, която получава сертификат ISO 9001; работи в Германия като съсобственик на строителна фирма подизпълнител на Lindner, става главен изпълнителен директор на „Линднер Имобилиен Мениджмънт България“ АД и е управител на Бизнес парк София, който е изграден под негово ръководство в район Младост в София.

Вярно е, че ние, българите, предпочитаме да бъдем циници. Да мислим нещо добро за някого, отколкото нещо лошо, когато имаме възможност да избираме между двете, не е по вкуса ни.

Но този път е повече от ясно, че Борисов реши да жертва най-успешния си министър в опит да се застрахова от провал на президентските избори. И така бизнесменът беше представен като наивен реформатор, готов да поведе цял един народ.

Росен Плевнелиев за първи път попада в толкова публична позиция и съвсем не е ясно дали няма да се провали по време на предизборната кампания, а и след това, ако бъде избран.

Но е факт, че той е първият кандидат за президент в България, който е в състояние да докаже – поне до известна степен – как се е сдобил с богатството си и който се радва на завиден процент одобрение във всички проучвания на общественото мнение.

Нима Борисов можеше да устои на изкушението за този компромис?

#Росен Плевнелиев #Бойко Борисов #ГЕРБ #президентски избори #Уикилийкс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »