„Файненшъл таймс“: Случаят с българските ЕРП-та е барометър за руско влияние

„Файненшъл таймс“: Случаят с българските ЕРП-та е барометър за руско влияние
ЕК вече заплаши България с правни последици, ако Парламентът промени закона за енергетиката с цел да изключи част от „Южен поток“ от европейското законодателство.
A A+ A++ A

Очаква се българските власти да решат дали да изхвърлят триото чешки и австрийска електроразпределителни компании, пише „Файненшъл таймс“.

Случаят тревожи партньорите на София от Европейския съюз и увеличава подозренията за прекомерно руско влияние. По-нататък в текста изданието описва спора за дължимите суми между държавата и ЕРП-тата, в който всеки твърди, че има да получава пари.

Европейската комисия и шест страни от ЕС се оплакаха от начина, по който България се справя с проблема и на който се гледа като на тест за върховенството на закона в най-бедната страна от блока. На случая се гледа и като на барометър за руското влияние, поради опасения, че местни бизнесмени с руска подкрепа лобират за дял в бизнеса, в случай че лицензите на чуждестранните инвеститори бъдат отнети, се казва в статията.

България вече е внимателно наблюдавана заради опита да отдаде специално третиране на руския газопровод „Южен поток“ във време, когато Западът и Русия са в конфликт покрай украинската криза. „Южен поток“ представлява стратегически приоритет за Москва.

ЕК вече заплаши България с правни последици, ако Парламентът промени закона за енергетиката с цел да изключи част от „Южен поток“ от европейското законодателство.

Изданието цитира Огнян Минчев в качеството му на директор на Института за регионални и международни изследвания, който отбелязва, че руското влияние е голям фактор във всички случаи и че то се упражнява чрез местни медии, контролирани от българи с близки връзки с Русия.

“Руското влияние е универсално в енергетиката“, каза г-н Минчев. Очаква се българският регулатор да се произнесе до дни. „Файненшъл таймс“ цитира и комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, който заяви, че спорът за плащанията между българските ЕРП-та и държавата трябва да се реши от търговски съд (арбитраж), а не от държавния регулатор, който е политизиран.

„Моята служба ... ще предприеме необходимите стъпки, ако това е необходимо, за да гарантира пълното прилагане на правото на ЕС“, написа Йотингер в писмо до българския министър на енергетиката, с което „Файненшъл таймс“ разполага.

Германският, френският, австрийският, чешкият, датският и финландският посланик изпратиха писма на премиера Пламен Орешарски, в които заявяват, че отнемането на лицензите на електроразпределителните предприятия „ще изпрати възможно най-негативен сигнал до всички настоящи и бъдещи инвеститори в България“.

Орешарски от своя страна настоява, че България просто прилага законите на страната, отхвърляйки обвиненията за натиск върху регулатора, пише още изданието.

#Файненшъл таймс #случай #български #ЕРП #руско #влияние

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници