10 филма, които заслужават „Златната палма“ на Фестивала в Кан – I част

10 филма, които заслужават „Златната палма“ на Фестивала в Кан – I част
Никол Кидман в „Принцесата от Монако“ открива 67-ото издание на Фестивала в Кан. Снимка: www.festival-cannes.com
A A+ A++ A

Един от най-бляскавите и престижни фестивали в Европа и света – Фестивалът в Кан, тази година започна на 14 май и ще завърши на 25 май. Фестивалът е популярен начин за кинопродуцентите да се вдъхновят за новите си филми и да се представят на разпространители от целия свят.

На кинофестивала в Кан най-престижната награда е „Златната палма“ за най-добър филм. Тази година председател на журито ще е Джейн Кампион (спечелила „Златна палма“ за „Пианото“).

Специално за читателите на Novinite.bg подбрахме Топ 10 от най-забележителните ленти сред всичките 105, които участват в 67-ото издание на фестивала и си струва да се гледат!

Ето кои са първите пет в нашата класация:

1. „Принцесата на Монако“ , реж. Оливие Дахан

Биографичният филм за Грейс Кели Grace of Monaco (в главната роля е Никол Кидман) тази година открива Фестивала в Кан. Творбата е на режисьора Оливие Дахан, чиято лента за Едит Пиаф „Животът в розово“ спечели „Оскар“ през 2008 г. за най-добра актриса (Марийон Котияр). Въпреки че се завъртяха няколко скандала около лентата, започвайки с това, че кралското семейство на Монако категорично отрече филмът да е достоверен, все пак той е една красива приказка. Принц Алберт коментира по повод „Принцесата на Монако“, че образът на майка му е обожествен, а принц Рение (в ролята Тим Рот) е представен като слаб, тираничен лидер, който се опитва да постави под пълен контрол красивата си съпруга.

Филмите за кралски особи обаче винаги носят своя чар, а този е зареден с много очакване. Все пак се надяваме ботоксът по лицето на Никол Кидман да не опропасти идеализирания образ на иконата Грейс Кели.

2. „Сен Лоран“, реж. Бертран Бонело

Вторият филм за Ив Сен Лоран тази година, дело на режисьора Бертран Бонело, е с по-звезден състав от вече показания у нас на София Филм Фест - тук си партнират Гаспар Юлиел (в ролята на дизайнера), Леа Сейду (от миналогодишния носител на „Златна палма“ „Синият е най-топлият цвят“) и звезди на европейското арт кино от ранга на Жереми Рение, Валерия Бруни Тедески, Луи Гарел и Джасмин Тринка.

Лентата се фокусира върху живота на именития дизайнер в периода от 1965 до 1976 година на по-дълбоко ниво, отвъд маската на славата.

Може да се окаже сигурен претендент за спечелване на „Златна палма“!

3. „Карти към звездите“, реж. Дейвид Кронънбърг

Винаги провокативният Дейвид Кронънбърг е в конкурса с „Карти към звездите“, в който блестят Джулиан Мур, Миа Васиковска и Робърт Патинсън. Помним Миа като невинната Алиса от последната версия на „Алиса в Страната на чудесата", а тук не е по-малко налудничава в ролята на дете – бивша холивудска звезда.

Филмът разказва за смазващата машина, наречена „Холивуд“. Една драма, която никого не би могла да остави безразличен, като освен със сюжет, радва и с брилянтна актьорска игра.

4. „Г-н Търнър“, реж. Майк Лий

Лентата разкрива биографията на великия британски живописец Джоузеф Търнър, заснета от носителя на „Златна палма“  Майк Лий („Тайни и лъжи“), с постоянния му актьор Тимоти Спол в ролята на майстора.

Филмът проследява последните 25 години от живота на бележития, но ексцентричен британски художник. Акцент е поставен върху белега, който оставя в живота на Търнър смъртта на баща му, но разглежда и връзката му с неговата прислужница, както и с една мистериозна дама, с която живее инкогнито в Челси. Там той намира смъртта си. Ние пък намираме филма за сигурен претендент сред британските кандидати за „Златна палма“ 2014.

5. „Изгубената река“, реж. Райън Гослинг

Сексимволът и любимец на милиони жени по света Райън Гослинг прави своя режисьорски дебют с „Изгубената река“, с участието на Сърша Ронън, Кристина Хендрикс и Ева Мендес.

Лентата е приятна смесица между драма и фентъзи. Разказва за майка, погълната от тъмен задкулисен свят, докато нейният син тийнейджър открива път, който води към таен подводен град. Един експеримент, който ще е интересен за гледане дори само от любопитство как се е справил Гослинг на режисьорския стол. А нищо чудно и да отбележи участието си във Фестивала с награда.

Очаквайте скоро и втората част от нашите 10 филма, които заслужават „Златната палма“ 2014!

#Никол Кидман #Кан #фестивал #Оскар #Робърт Патинсън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"