ДКЕВР се обърна към ДАНС, НАП и Орешарски за ЕРП-тата

ДКЕВР се обърна към ДАНС, НАП и Орешарски за ЕРП-тата
Председателят на ДКЕВР Боян Боев обясни, че ако икономиите не са били направени, цената на тока е можела да бъде и по-ниска. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране сезира Държавната агенция „Национална Сигурност“, Националната агенция по приходите, Агенцията за държавна финансова инспекция и министър-председателя Пламен Орешарски за нарушенията, извършени от електроразпределителните дружества.

По-рано в сряда стана ясно, че трите ЕРП-та - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про са извършили над 2600 нарушения, основно свързани с подмяна на електромери.

При одита е бил извършен и анализ на финансовите показатели на трите дружества, включително отчетените приходи, технологичните загуби и административните разходи и разходите за експлоатация и поддръжка.

Дружествата са отчели милиони приходи над утвърдените, като наред с това са имали необходимост от много по-малък размер технологични загуби в сравнение с това, което са заявили и им е заложено от регулаторния орган.

Общо неправомерно отчетените разходи възлизат на 818 млн. лева, направени заради икономиите, които трите ЕРП-та са извършили.

Председателят на ДКЕВР Боян Боев обясни, че ако икономиите не са били направени, цената на тока е можела да бъде и по-ниска.

“До момента всички цифри водят до ощетяване на хората. Дали дружеството би отчело по-висока печалба и му бяха коригирани показателите навреме, което би се отразило веднага върху крайната цена, дали в държавата съответно първо като дивидент, а после като корпоративен данък би влезнал ресурс, както и неточностите при електромерите, където имаме случаи за изминал период, който не е спазен - това са все казуси в ущърб на всички нас”, коментира Боев.

#ДКЕВР #НАП #ДАНС #Пламен Орешарски #ЕРП-та #икономии #ЧЕЗ #ЕВН #Енерго-Про #одит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"