Марокански скакалци нападнаха 37 хил. декара в Кърджалийска област

Марокански скакалци нападнаха 37 хил. декара в Кърджалийска област
„Размножаването е неконтролируемо и ще засегне около 50 хиляди декара на територията на областта“, съобщи Соня Новодрянова от отдел “Растителна защита” към Областната дирекция по безопасност на храните. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нашествие от марокански скакалци е засегнало около 37 хил. декара в Кърджалийска област, като според прогнозите вредителите ще обхаванат площ от над 50 хил. декара.

Планира се насекомите да бъдат унищовани чрез въздушно пръскане с помощта на авиацията.

Заради тревожните данни в сряда бе свикано спешно заседание на щаба за изпълнение на плана за защита при бедствия, на което областният управител Бисер Николов заяви, че популацията на насекомите е в етап на каламитет и е невъзможно да бъде унищожена с гръбни пръскачки.

Участниците в заседанието се обединаха, че незабавно трябва да бъде започнато въздушно третиране на засегнатите площи.

„Очакваме до дни огнищата на мароканския скакалец да се слеят в общ фронт на придвижване към нови зелени площи. Размножаването е неконтролируемо и ще засегне около 50 хиляди декара на територията на областта“, съобщи Соня Новодрянова от отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните.

Щабът обсъди и прие конкретни мерки за организиране на въздушното третиране на площите – изготвяне на графици, определяне на засегнатите площи по територия и размер, осигуряване на летателни площадки и изготвяне на процедури за избор на изпълнители за въздушното пръскане.

Специалисти отбелязват, че основната причина за разпространението на популацията марокански скакалци е увеличението на необработваемите площи, превърнали се в пасища и ливади.

Освен изоставените ниви затоплянето на климата през последните години и понижената земеделска култура също допринасят за развитието на вредните насекоми.

#нашествие #Кърджалийска област

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"