ГЕРБ даде комисията „Плевнелиев“ на КС

ГЕРБ даде комисията „Плевнелиев“ на КС
Временната анкетна комисия бе създадена по предложение на „Атака“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ГЕРБ внесе искане до Конституционния съд за обявяване на противоконституционно решението на Народното събрание за създаване на временна анкетна комисия за срещите на президента Росен Плевнелиев с представители на ЕВН.

Искането е подписано от 71 народни представители от партията.

"С оглед принципа за разделение на властите и баланса между тях е недопустимо парламентът да осъществява контролни функции върху държавния глава", обяви Цецка Цачева.

По думите и принципът на правовата държава е нарушен, тъй като нееднократно КС се е произнасял, че НС не може да изслушва държавния глава.

"Комисията има само предизборни цели", заяви Цачева и добави, че според нея тя обслужва управляващите.

По предложение на „Атака“ в парламента бе създадена временна анкетна комисия, която да разследва нарушенията в енергетиката и да изясни мотивите за срещата между Росен Плевнелиев и директора на ЕВН Щефан Шишковиц през март във Виена.

Според президента Росен Плевнелиев комисията, която разследва неговите действия, е „съзнателен акт на подкопаване на държавността и ... дестабилизиране на парламента и президента“.

Вицепрезидентът Маргарита Попова пък заяви, че решението на държавния глава Росен Плевнелиев да не се яви пред парламентарната комисия, която разследва необявената му среща с шефа на EVN, не може да бъде личен избор.

#ГЕРБ #комисия #Росен Плевнелиев #Конституционния съд #решение #Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"