ДКЕВР: ЕРП-та са извършили над 2600 нарушения

ДКЕВР: ЕРП-та са извършили над 2600 нарушения
Най-голям брой от нарушенията са свързани с подмяна на електромерите. Снимка: silnabulgaria.com
A A+ A++ A

Над 2600 нарушения са констатирани при одита на трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ Разпределение, ЕВН и Енерго-Про, съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Най-голям брой от нарушенията са свързани с подмяна на електромерите. При ЧЕЗ са констатирани 1088 нарушения от направени 1283 проверки. При ЕВН са установени 349 нарушения, за които са съставени констативни протоколи, при 553 проверки.

Другото констатирано нарушение е свързано с отчитането на консумирана електроенергия. Тя е отчитана за период, по-дълъг от утвърдения от ДКЕВР, което е увеличило сметките за ток на хората.

Енергията, доставяна по мрежите, не отговаря на стандарта за качество, т.е. напрежението е по-ниско или по-високо от онова, което следва да бъде по закон. През последните няколко седмици са постъпили много жалби за некачествена услуга, съобщиха от ДКЕВР.

"Наред с констатираните нарушения е установено изплащане на необосновани комисионни на свързаните дружества, необосновано високи разходи за мениджърски и консултантски услуги и неотразени във финансовите резултати по-малко разходи за технологични загуби по мрежата на "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД, "ЧЕЗ Разпределение България" ЕАД и "Енерго-Про Мрежи" АД", се посочва в доклада.

Дружествата са отчели милиони повече приходи над утвърдените. Те са имали необходимост от много по-малък размер технологични загуби в сравнение с това, което са заявили и им е заложено от регулаторния орган, обявиха от ДКЕВР.

Въпреки това дружествата не са отчели по-големи печалби, а са използвали тези спестени пари за увеличаване на административните разходи, в т.ч. консултантски услуги, комисионни, мениджърски услуги, външни услуги от свързани лица и др. преки разходи за експлоатация и поддръжка.

#ДКЕВР #ЕРП-та #нарушения #одит #електроенергия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"