Тараторът „сблъска“ министерствата на земеделието и културата

Тараторът „сблъска“ министерствата на земеделието и културата
Идеята на Министерството на земеделието да защити таратора и суджука като част от световното културно наследство изненада Министерството на културата.
A A+ A++ A

Идеята на Министерството на земеделието да защити таратора и суджука като част от световното културно наследство изненада Министерството на културата, което би трябвало да движи процедурата пред ЮНЕСКО.

„Напълно сме изненадани. Министерството на културата е институцията, която трябва да опазва нематериалното културно наследство, но досега Министерството на земеделието не е поставяло този въпрос пред нас. Най-вероятно това са случайно изстреляни думи под въздействието на някаква емоция, без да почиват на реалности“, коментира пред вестник „Труд“ Деяна Данаилова, председател на УС на регионалния център на ЮНЕСКО в България.

Тя уточни, че ЮНЕСКО има строги критерии и подобна защита ще е много трудна, защото се държи на неповторимост, а тараторът например се среща и в съседна Турция.

Идеята предизвика разнобой и сред производителите на мляко и суджук.

„Абсурдни са подобни инициативи, все пак става въпрос за таратор и суджук, а не за паметници на културата, с които да впечатлим ЮНЕСКО“, коментира шеф на голямо предприятие за производство на сирене.

От Националната асоциация на млекопреработвателите препоръчаха да се защити пред Брюксел българското бяло саламурено сирене като специфичен продукт, който да може да се произвежда само на територията на нашата страна.

#таратор #суджук #ЮНЕСКО #Министерството на културата #Министерство на земеделието и храните #културно наследство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »