ЕК: България вече усвоява по-добре еврофондовете

ЕК: България вече усвоява по-добре еврофондовете
Кампанията под мотото "Европа ми даде шанс" се проведе в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". На снимката: министър Зинаида Златанова и комисар Ласло Андор. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Еврокомисарят Ласло Андор, който бе на посещение у вас, заяви, че България вече усвоява по-добре европейските фондове.

„Използването на европейските средства е процес, който следва да се овладее и той изисква време. Съвсем естествено е в такъв процес да се проявят затруднения и ние се радваме от това, че България отбелязва своя напредък в усвояването както в количествено, така и в качествено отношение“, коментира Андор, цитиран от БНР.

Заместник-социалният министър Росица Янкова заяви, че без инвестицията на европейските пари безработицата у нас би била поне процент и половина по-висока. Всеки седми българин се е възползвал от парите през последните седем години, а изпълнените проекти са над 4500. 52 883 лица са получили посреднически услуги и са намерили работа, а 17 000 са започнали работа в реалния сектор.

Преди да си тръгне с дарове от бенефициенти, родопски вълнени чорапи и копие на Панагюрското златно съкровище, Ласло Андор видя постижения на хора и организации, усвоявали европейски пари, дори и уменията на първото у нас куче-водач - лабрадора Мишо, обучено от фондация "Четири лапи" да помага на хора в инвалидна количка.

Ресурсът, предвиден за България по линия на Европейския социален фонд, е увеличен значително за следващите 7 години и възлиза на 1,5 млрд евро.

#Ласло Андор #ЕС #еврофондове #Росица Янкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"