10 факта за Кончита Вурст

10 факта за Кончита Вурст
Кончита Вурст направи сензация с изкуствената си брада. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Изпълнител, преоблечен като травестит, спечели "Евровизия" за страната си Австрия. Той събуди любопитството и гнева на хората само с един малък детайл - гъста изкуствена брада.

Ето и 10 интересни факта за изпълнителя:

1. Истинското име на Кончита Вурст е Томас Нойвирт. Той е роден през 1988 година в Гмунден, но живее във Виена. През 2011 година завършва мода в Грац.

2. На немски език думата Wurst означава "наденица", но се използва и жаргонно със значение "пенис". Нойвирт твърди обаче, че псевдонимът му идва от израза Das ist mir doch alles Wurst (Все ми е тая, не ми пука). Кончита пък е името на негова приятелка от Куба.

3. В миналото Нойвирт е участвал в предаването на Австрийската национална телевизия "Най-трудната работа в Австрия". Той е работил известно време във фабрика за консервиране на риба.

4. Нойвирт пробва късмета си в шоубизнеса с телевизионното шоу Starmania през 2006 година, като финишира втори. Малко след това създава бой бандата Jetzt Anders!, която издава един албум и се разпада още през 2007 година. Техният най-голям хит е "Dieser Moment" - стига до номер 7 в класацията за сингли на Австрия.

5. През 2011 година в предаването "Големият шанс" Нойвирт за пръв път се представя с образа на Кончита Вурст. Същата година изпълнителят се разминава с участие на финала на австрийската Евровизия, завършвайки на второ място в предварителната селекция.

6. На 10 септември 2013 година националните радио и телевизия в Австрия избират без конкурс Кончита Вурст за представител на страната на Евровизия 2014 в Копенхаген. Четири дни по-късно във Facebook има Anti-Wurst група, наброяваща над 30 000 членове.

7. Изпълнението и външният вид на Кончита Вурст получават негативни оценки от политици и медии в няколко страни като Русия, Армения и Беларус. Появиха се и петиции за забрана на излъчването на сигнала от конкурса.

8. Текстът на "Rise Like a Phoenix" е описван от Кончита Вурст като метафора за неговата житейска трансформация. Инструменталната част на парчето пък е сравнявана с музикалните теми от филмите за агент 007 Джеймс Бонд.

9. Това не е първият самостоятелен сингъл на Кончита Вурст. Преди песента, спечелила Евровизия 2014, той издава две парчета - "Unbreakable" и "That's What I Am", които постигат умерен успех в Астрия - съответно номер 32 и номер 12 в националната класация за сингли.

10. Последния път, когато Австрия печели Евровизия, е през далечната 1966 година. Тогава победител става Удо Юргенс с хита си Merci, Cherie.

#Кончита Вурст #Австрия #Евровизия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"