Ледниците в Антарктика се топят необратимо

Ледниците в Антарктика се топят необратимо
Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

Американски учени установиха, че в Западна Антарктика вече е започнал процес на топене на шелфови ледници, което неминуемо ще доведе след няколко века до повишаване на морското равнище в световен мащаб с около три метра, съобщава The Verge.

В САЩ миналата седмица бяха публикувани две изследвания на тази тема. И в двата случая изследователите заключават, че продължаващият процес на топене на ледниците е необратим. Освен това може да доведе до верижна реакция.

Първото изследване, проведено от учени от Вашингтонския университет, показва, че след два или три века най-големият шелфов ледник Туейтс в морето Амундсен (част от Южния (Арктически) океан в Западна Антарктида. Кръстено е на норвежкия полярен изследовател Руал Амундсен. Голяма част от морето е покрито с лед, като средната ледена покривка е с дебелина 3 км – бел. ред.)  ще се стопи напълно. Това ще доведе до повишаване на нивото на морето с 0,6 метра височина и ще провокира топенето на други ледници, поради което нивото на Световния океан ще се увеличи с още около 2.5 метра.

Подобни данни са публикували и специалисти от НАСА. Въз основа на резултатите от 40-годишно наблюдение на морето Амундсен, учените от НАСА също прогнозират неизбежното топене на местните ледници.

Авторите на двете проучвания посочват, че ускоряването на топенето на ледници се дължи главно на природни фактори. Основната причина за този процес са топлите води, които вятърът издига на повърхността от дълбините на океана.

И в двата случая учените смятат, че глобалното затопляне, причинено от човешката дейност, има значителна роля в ускоряването на процеса, но това не е било решаващо.

#ледниците #НАСА #топене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай