Растяща техническа пропаст между българската армия и партньорите в НАТО

Растяща техническа пропаст между българската армия и партньорите в НАТО
„Това не е прищявка на някаква малка група политици и генерали, това е потребност на страната и потребност на българските Въоръжени сили”, посочи Ангел Найденов във връзка с модернизацията на българските войски. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на отбраната Ангел Найденов заяви, че България изостава в технологично и техническо отношение от другите страни в НАТО.

„Ако кажа, че има пропаст, която непрекъснато се увеличава в технологично и техническо отношение, между това, с което разполагат българските въоръжени сили, и нашите партньори от НАТО, ще бъде вярно“, посочи военният министър.

Найденов посочи, че решението не може да се търси само в бюджета на Министерството на отбраната, а трябва задълбочен разговор.

„Между 200-250 млн. лв. са само средствата, които трябва да бъдат заделяни от бюджета на МО за модернизацията и за превъоръжаване, освен средствата, които трябва да бъдат заделяни за поддържане на техническата изправност“, отбеляза министър Найденов.

Според него за тази цел в бюджета трябва да бъде създадена специална целева част, за което е нужно пълно съгласие между парламентарните групи.

Той се обърна към депутатите, „за да се знае, че тази програма за модернизация, която обхваща период от време до 2028 г., няма да зависи от смяната на политическите формации, управляващи страната, и няма да бъде продукт на непрекъсната промяна, смяна или ревизия“.

Стойността на програмата е 2,3 млрд. лв.

„И това не е прищявка на някаква малка група политици и генерали, това е потребност на страната и потребност на българските Въоръжени сили“, посочи Ангел Найденов.

#Ангел Найденов #армия #България #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »