Вурст или Азис, това е въпросът!

Вурст или Азис, това е въпросът!
Кончита Вурст стана мис/мистър „Евровизия 2004“. Снимка: 5min.by
A A+ A++ A

Кончита Вурс от Австрия спечели „Евровизия 2014“ с песента  „Издигни се като Феникс“. Тази година България се отказа от конкурса и вероятно имаме право, защото това вече не беше певчески конкурс, а по-скоро политически. Поне така беше през последните години.

Госпожица Вурст, или господин Вурст, спечели конкурса, защото песента е хубава, песента е конкурсна, печеливша е, но спечели и с изключително предизвикателния си външен вид. Както писаха повечето медии: „жена с брада спечели…!“, „Брадатата певица“ Кончита Вурст от Австрия спечели...“, „Транссексуален спечели „Евровизия 2014“, „Нов хит на Евровизия - изпълнителка с рокля и брада...“. Общо взето, заглавията се въртят около този тип словесна стилистика.

Всъщност, питам се, ако бяхме изпратили на конкурса нашия сладкогласен костинбродски славей Василка (Азис), какви щяха да са коментарите!? Повече от сигурно е, че щяхме сами себе си да оплюем, че сме пратили „педал“ да ни представя на „Евровизия“, щяхме да излеем тонове помия по негов адрес, а всъщност, ако погледнем обективно, Азис нямаше да се справи по-зле с тази песен, отколкото госпожица/господин Вурст!

Да не забравяме как преди години пак Азис искаше да изпее „Аве Мария“ в зала „България“, но тогава цялата музикална гилдия и „моралистичната“ столична общественост протоколно се противопоставиха, и то не за друго, а защото го искаше Азис, а не някой друг…!

Нека си спомним, когато изпратихме „човека глас“ – Краси Аврамов, на „Евровизия“, как го нападнахме. Добре, може би наистина песента не беше изпълнена особено добре, може би фалшивееше на доста места, НО Аврамов беше оплют основно заради визията си и заради „подозренията“ за сексуалната му ориентация. Никой няма доказателства за това, но масово се твърдеше и на тази пясъчна основа „човекът глас“ беше определен като „човека г*з“…!

Сега да се върнем на „Евровизия 2014“! Излиза мъж, при това мъж с брада, при това… с рокля, всъщност доста ефектна рокля, ама вътре в нея… мъж...! Пее хубаво, няма спор, но… все пак … мъж – в рокля! И въпреки това Европа и светът гласуваха за нея/него!

Дали това е Европа, дали хората са по-толерантни от нас, дали просто мисленето е различно, дали пък европейците, каквито сме и ние уж, гледат преди всичко музиката и музикалността, а след това външния вид, или пък именно външният вид спечели първото място на Кончита Вурст…!? Отговорите на тези въпроси са трудни, но те са трудни тук, на Балканите, отвъд Калотина, хората вероятно имат лесни отговори… вероятно…!

Опитахме с „човека глас“, опитахме и с „жената глас“ – Софи Маринова, опитахме с какво ли не, напъвахме се като японски мотокари и стигнахме до 4-тото място преди няколко години. Успехът беше наистина голям, но явно това ни е пикът. Може би ако все пак бяхме изпратили на „Евровизия“ наш’та Василка от Костинброд, да им запее „Даньова мама“ в едно кръшно, мораво ламе, с „изящни“ пендари по него, щяхме да успеем повече, може би… сигурно…!

#Вурст #Азис #Аврамов #Маринова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници