Плевнелиев отказва да се яви в комисията за срещата с ЕВН

Плевнелиев отказва да се яви в комисията за срещата с ЕВН
“Държавният глава има пълно право да се среща с всеки инвеститор в държавата”, коментира Плевнелиев относно срещата си с Шишковиц. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че „категорично няма да отиде“ на изслушване в парламентарната комисия, създадена, за да разследва срещата между държавния глава и ръководителят на електроразпределителното дружество ЕВН Щефан Шишковиц, което е в конфликт с държавната НЕК, заради дългове.

“Не искам да легитимирам с действията на президента една противоконституционна и недемократична инициатива“, каза още президентът.

Плевнелиев отбеляза, че се чувства като човек на място, защото е най-разследвания държавен глава в най-новата история на България.

“Виждам смисъл от това, което правя. Мотивиран съм”, каза президентът и добави, че институциите имат пълното право да го разследват.

Попитан за анкетната комисия, която разследва неговата среща с Щефан Шишковиц в Австрия, той отговори:

“Държавният глава има пълно право да се среща с всеки инвеститор в държавата”, коментира Плевнелиев относно срещата си с Шишковиц и обвини парламентът, че е искал да наруши баланса.

Според него, комисията, която разследва неговите действия, е “съзнателен акт на подкопаване на държавността и ...дестабилизиране на парламента и президента”.

Народното събрание създаде Комисия за изясняване на обстоятелствата, свързани с дейността на фирмите, лицензирани от ДКЕВР за снабдяване с електроенергия, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и свързани с политически партии лица.

Неофициално комисията се отнася основно до необявената среща на президента Росен Плевнелиев с шефа на ЕВН Щефан Шишковиц във Виена.

#Росен Плевнелиев #Щефан Шишковиц #комисия #ЕРП-та #ЕВН #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"