Лекарите на протест, ако не се актуализира бюджетът на НЗОК

Лекарите на протест, ако не се актуализира бюджетът на НЗОК
От Българския лекарски съюз се заканиха да поискат оставката на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева. Снимка: www.silnabulgaria.com
A A+ A++ A

Българските лекари настояват да се осигурят средства за качествено здравеопазване, се казва в декларация, която делегатите на Българския лекарски съюз приеха на извънредния събор, който се провежда край Варна.

От Българския лекарски съюз се заканиха да поискат оставката на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева.

„В случай че исканията ни за актуализация на бюджета на НЗОК не бъдат изпълнени до 30.05.2014 г., Българският лекарски съюз ще организира и проведе национален протест, на който ще бъдат поискани оставките на ръководството на МЗ и НЗОК“, се казва в приетия от БЛС документ.

Българските лекари обявиха, че категорично подкрепят исканията на европейските си колеги за осигуряване на средства за гарантиране на качествено здравеопазване за всички европейски граждани, прекратяване на корупцията, прекратяване на репресиите върху лекари, достойно заплащане и достойни условия на труд за всички лекари в България.

Според БЛС основен генератор на посочените проблеми за България е тежкият финансов дефицит. „Този дефицит, в комбинация с лошото управление на средствата, води до нарастваща неудовлетвореност от качеството на медицинската помощ в страната. Лечебните заведения са заплашени от декапитализация и фалити, както и от липса на медицински кадри“, се казва в  декларацията.

#лекари #протест #НЗОК #БЛС #актуализация #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"