България очаква да бъде домакин на форум на ООН за Сирия

България очаква да бъде домакин на форум на ООН за Сирия
България може да стане домакин на една от срещите на ООН за Сирия, съобщи министърът на външните работи Николай Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България може да стане домакин на една от срещите на ООН за Сирия, съобщи министърът на външните работи Николай Младенов.

„България вероятно ще домакинства една от срещите по хуманитарните аспекти на кризата в Сирия през април, чийто съорганизатор ще бъде ООН“, заяви министърът на външните работи Николай Младенов в Брюксел, където участва в заседанието на Съвета „Външни работи“, съобщиха от Министерството на външните работи.

По-рано днес Съветътза сигурност на ООН затегна рестриктивните мерки срещу сирийския режим и прие десет заключения, с които засилва допълнително натиска срещу режима в Дамаск, като ясно сочи отговорните за безогледните репресии срещу цивилни.

Спира се търговията със злато, благородни метали и диаманти със сирийската Централна банка, товарни самолети на Дамаск няма да могат да кацат на европейските летища, замразяват се авоари на сирийската Централна банка в ЕС, а седем министри, свързани с нарушения на човешки права, се подлагат на различен вид забрани.

„С днешните решения Сирийският национален съвет е признат от ЕС за законен представител на сирийците, които се борят за свободата на своята държава. Това означава, че ЕС увеличава своя ангажимент и подкрепа за сирийската опозиция“, коментира българският външен министър. Той уточни, че следващото заседание на конференцията „Приятелите на Сирия“ ще се състои в Турция.

#Николай Младенов #Младенов #ООН #Сирия #форум #домакин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"