Владимир Каролев: Да се увеличи стажът за пенсия за военни и полицаи

Владимир Каролев: Да се увеличи стажът за пенсия за военни и полицаи
Икономистът Владимир Каролев призова за по-висок стаж за пенсия за военните и полицаите. Снимка: novata-jurnalistika.blogspot.com
A A+ A++ A

„Веднага трябва да се увеличи трудовият стаж за професии като военни и полицаи, които се пенсионират рано“, каза икономистът Владимир Каролев в коментар, че българите са с най-ниски заплати и пенсии в Европа.

Според експерта в Европа 27% от хората се пенсионират предсрочно, а в България – 42%. Каролев изтъкна, че причините за ниските пенсии са три. На първо място той подчерта, че през годината, в която трябваше да започнат пазарни промени - 1990-а, страната ни е била най-бедната в Европа.

Втората причина според Каролев е, че през периода 1990-1997 г. имаше спад в икономиката ни за разлика от други европейски страни, които са се развивали.

Той даде пример с Латвия и Естония, които също са ни изпреварили в икономическото развитие. Половинчатите реформи в пенсионната система, започнати през 2000 г. в България, са друга причина, смята икономистът. Той изчисли, че през 1990 г. един пенсионер е получавал средно 16 г. пенсия.

През 2013 г. годините са нараснали до 21, което означава, че хората живеят повече. През 1990 г. сто работещи са осигурявали пари за 58 пенсионери, а през 2014 сто работещи дават за 78 пенсионери.

#Владимир Каролев #Европа #България #пенсионери #военни #Латвия #Естония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"