Световната банка критикува рестрикциите за търговски вериги у нас

Световната банка критикува рестрикциите за търговски вериги у нас
Снимка: bahetle.com
A A+ A++ A

Доклад на Световната банка, поръчан от правителството, остро разкритикува промените в Закона за конкуренцията, които засягат търговските вериги, съобщава в. „Сега“.

В доклада се казва, че промените в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), призвани да преборят някои нелоялни търговски практики, може да навредят на пазара. Въвеждането на странното понятие „значителна пазарна сила“ и прекалените правомощия на Комисията по конкуренцията (КЗК) носят рискове.

Проектът вече е приет на първо четене в парламента. Бъдещият закон въвежда понятието „значителна пазарна сила“ и предвижда КЗК да одобрява и редактира договорите на големите търговски вериги с техните доставчици.

Целта според вносителите е да се защитят дребните български производители и да се даде по-широк достъп до хипермаркетите на родните стоки.

Според експертите на банката обаче подходът на България към проблема не само е „уникален“ в Европа, но и вреден, защото най-вероятно ще претовари и затрудни антимопополната комисия КЗК. Документът представя опита на страни като Чехия, Унгария и Италия в прилагането на „по-стриктни правила за защита на по-слабите „играчи“ на пазара“. Общото при тях е, че след това многократно са преправяли и прекроявали приетите мерки.



#Световната банка #Закона за защита на конкуренцията #КЗК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"