Повечето българи не вярват в родната икономика

Повечето българи не вярват в родната икономика
Повечето българи изпитват недоверие в икономиката на страната си, сочат данни на НСИ. Снимка: iordanmateev.blogspot.com
A A+ A++ A

Въпреки че стойността на показателя за доверие в икономиката е минус 30 пункта, тоест повечето българи изпитват недоверие, нивото от април е с 8 пункта над дългосрочната средна стойност.

По-малко песимистични в сравнение с януари са и оценките и очакванията на потребителите относно промените във финансовото състояние на техните домакинства. Потребителите са на мнение, че и през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо, нищо, че НСИ отчита дефлация. А инфлационните очаквания се запазват и за следващите дванадесет месеца.

Доверието на потребителите в българската икономика достигна най-високите си нива от 2007 г. насам. През април 2014 г. индексът на НСИ се покачва с 4.8 пункта спрямо равнището си от януари, като при населението в градовете увеличението е 4.6 пункта, а сред населението в селата е 5.4 пункта.

Фактът, че индексът на доверието остава отрицателен дори през 2007 г., в разгара на бума на икономиката, показва твърде силен песимизъм и вероятно се дължи на слабата икономическа култура на мнозинството от българите.

През април тази година мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията им за следващите дванадесет месеца, са по-малко негативни.

#икономика #НСИ #население #села #градове #песимизъм #българи #страна #очаквания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"